Дечија недеља

Кад октобар засуче рукаве и почне да позлаћује бакром липе и кестене испред наше Библиотеке, знамо да је време да у част деце, за чији празник октобар одвоји целу једну недељу, приредимо неку занимљиву причу.
Ове године током Дечије недеље организвали смо са „Фондацијом Тијана Јурић“ серију предавања по нашим основним школама о безбедности деце и о опасностима које их вребају са интернета преко друштвених мрежа. Предавач је био један од суоснивача Фондације и овлашћени предавач МУП-а на теме дечије и омладинске безбедности, новинар и књижевник из Београда, Влада Арсић. Предавања су одржана у три дана у Владимирцима и Дебрцу. Последњи дан разговарало се о безбедности деце са педагозима и родитељима деце која похађају ове две школе.
У петак смо испратили Дечију недељу отварајући у парку изложбу дечијих радова насталих током трајања овогодишњег сазива Јаловичке ликовне колоније. Радови су настали на тему „Пар“. Окачиле су се тако на липе, трешње у пару, са кестена су нас пратиле зелене очи а било је ту и пар голубова и незаобилазних срца. Изложбу су посетили и наши средњошколци. Деца на измаку детињства која већ примећују у свету око себе ствари које су хиљадама година удаљене од бајковитог детињства. Један враголан је изнео своје виђење изложбе отприлике овако: „Ето то је код нас култура и уметност: пар до пара а пара нигде!“ Можда је то и тачно али зато је било довољно смеха и весеља да се сви окупљени на изложби почастимо и орасположимо.